top of page
volwassen studenten

Werkwijze scriptiebegeleiding

Want hoe werkt dat dan precies, scriptiebegeleiding?

In vrijwel alle gevallen combineer ik in mijn werkwijze twee methodes: 

  • Via videobellen (Zoom, Teams, etc.) sparren we over je onderwerp en bespreken we de planning en het proces 

  • Middels schriftelijke opmerkingen geef ik je opbouwende feedback en concrete suggesties bij de teksten die je geschreven hebt

​

Maar hoe vaak we contact hebben, en op welke manier we precies samen aan de slag gaan, hangt deels af van waar je zelf het meeste behoefte aan hebt. Sommige studenten vinden het fijn om elke week even een halfuurtje samen te brainstormen. Anderen spreek ik eens per maand na het geven van schriftelijke feedback op hun teksten. Samen gaan we op zoek naar een werkwijze die voor jou het beste werkt!  

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

Want mijn werkwijze is altijd afhankelijk van de hulpvraag

Hoe kom je tot een gerichte en werkbare onderzoeksopzet?

Een onderzoeksopzet is als het fundament van je scriptie. Want zonder vastomlijnde opzet zal je onderzoek nooit echt van de grond komen. Veel studenten hebben echter moeite met het formuleren van een gerichte onderzoeksvraag, en met het omschrijven van de wetenschappelijke relevantie van hun onderzoek. Is dit voor jou ook een struikelblok? Dan gaan we samen op zoek naar de literature gap, om zo een onderzoeksvraag te formuleren die gegarandeerd gaat leiden tot relevante resultaten. Waarschijnlijk zullen we dit vooral doen door via videobellen te brainstormen, en wellicht ook samen eens Google Scholar in te duiken. Vervolgens schetsen we samen een concept-opzet, die je vervolgens zelfstandig kan uitwerken. Indien nodig ontvang je naderhand nog schriftelijke feedback en suggesties om je opzet te perfectioneren.

Hoe krijg je al je ideeën en gedachten ook werkelijk op papier?

Oké, je hebt stapels papers gelezen, en je bent inmiddels expert op het gebied van jouw onderwerp. Maar hoe krijg je al die concepten en theorieën helder en gestructureerd op papier? Met andere woorden, hoe schrijf je een goede literature review en/of theoretisch kader? Veel studenten lopen hier op vast. Is dit voor jou ook een opgave? Dan gaan we eerst samen sparren om hoofd- en bijzaken te scheiden, en om de belangrijkste concepten en argumenten te identificeren. Vervolgens maken samen een opzet waarin we voor iedere alinea het onderwerp vaststellen. Nadat je zelf de tekst hebt uitgewerkt, kan ik je vervolgens nog uitgebreide schriftelijke feedback geven.

Je zit er helemaal doorheen. Hoe krijg je jouw motivatie om aan je scriptie te werken terug?

Vrijwel iedereen die een scriptie schrijft ervaart op een gegeven moment wel een motivatiedip. Het is immers niet makkelijk om gemotiveerd te blijven zonder directe sociale druk, en met een inleverdatum die nog ver weg is. Maar ook als de deadline dichterbij komt vinden sommige studenten het lastig om de scriptie weer op te pakken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms komen studenten vast te zitten door een inhoudelijke blokkade. In zo'n geval kan het helpen om samen nog eens kritisch naar het onderzoeksontwerp te kijken. In andere gevallen kan er sprake zijn van negatieve gedachten, zoals bij perfectionisme en/of faalangst. Ook een gebrek aan planning, structuur en een effectieve werkroutine kan een rol spelen. In deze situaties gaan we aan de slag door je gedachten en gewoontes kritisch te bevragen, en door samen te werken aan het proces met een gedetailleerde planning.

Je scriptie is afgekeurd... Wat nu?

De nachtmerrie van iedere student. Na maanden zwoegen krijg je jouw scriptie terug met een onvoldoende, en met slechts twee weken de tijd om de uitgebreide feedback van je beoordelaars te verwerken. Regelmatig kloppen studenten bij mij aan om hen te helpen hun afgekeurde scriptie naar een voldoende te tillen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat niet altijd een eenvoudige opgave is. Het onderzoek heb je in dit stadium immers al gedaan, waardoor aan de resultaten vaak niets meer te veranderen valt. Of het lukt om de scriptie te afdoende te verbeteren hangt helemaal af van de verbeterpunten en de tijd die je hebt gekregen voor het herschrijfproces. Mocht je daarbij mijn hulp willen inroepen, dan zal altijd eerst een eerlijk assessment geven van de kans van slagen. Als je vervolgens van start zou willen gaan, dan werken we in een kort maar intens traject samen om de feedback van je begeleiders zo goed mogelijk te verwerken.

Heb jij een ander probleem? Neem vooral vrijblijvend contact op om te kijken of ik je desondanks kan helpen!

bottom of page